עקרונות יסוד בהליך פלילי
כשאדם מוזמן לחקירה במשטרה
סעיף 47 פקודת הראיות
זכות השתיקה יש בצידה גם מגבלה. מי ששומר על זכות השתיקה בהליכי חקירה ובבית המשפט זה יכול לשמש לחיזוק ראיות התביעה כנגדו. לכן כל מקרה ראוי להבחן. האם לעמוד על זכות השתיקה או לתת גירסה מובנת שיכולה לתפוס בבית המשפט.
לגירסה הראשונית במשטרה יש חשיבות מכרעת. על בסיסה מתבסס התיק כולו. אם לאחר הגירסה הראשונה יש סתירות בגירסאות אחרות כמו לאחר מפגש עם סנגור, זה מתחיל להיות בעייתי.
הדברים ברגע שנרשמו יש להם חשיבות מכרעת.
מסירת תביעות אצבע, החובה להשתתף במסדר זיהוי כן או לא? מה הזכויות והחובות של האזרח?
יש חובה למסור תביעות אצבע לפי החוק. לגבי מסדרי זיהוי היום אין כמעט מסדרי זיהוי חי, אבל יש מסדרי זיהוי תמונות כדבר שגרתי. בית ה משפט העליון פסק שהזכות להמנע מהפללה עצמית לא כוללת את הזכות לא להשתתף במסדר זיהוי.
במסדרי זיהוי תמונות המשטרה אוהבת לעשות מה שהיא רוצה. למשל החשוד הוא כהה והמשטרה שמה תמונות של בחורים בהירים יחד עם תמונות של החשוד הכהה. לכן חשוב שבמסדר זיהוי תמונות יהיה נוכח עורך הדין כדי להגן על הלקוח (כנ״ל מסדר זיהוי חי).
צריך להתעקש שמסדר זיהוי לא יערך בלי שעורך דין נוכח.
יש לכך נפקות לעניין המשקל לא לעניין המהות. כלומר מסדר זיהוי ללא עורך דין הוא חוקי.
אדם במעצר צריך להיות מודע לכך שהליכים אלה יכולים להעשות בזמן המעצר. צריך לבדוק אם השוטרים רוצים לערוך עמות, או מסדר זיהוי.
מחדלי חקירה: לפעמים המשטרה לא עושה מה שהיא צריכה לעשות, לא בודקת טענות אליבי, או עדים מסויימים. צריך להפנות תשומת לב החוקר שהדברים לא נעשו ולהעלות זה בדיון המעצר הראשון.
לאחרונה ניתן פסק דין ע״י השופטת טלי חיימוביץ במחוזי בת״א והיא זיכתה אדם בשל מחדלי חקירה של המשטרה.(ת.פ. 39392/09 זרו בהרי).
חשוב לוודא שהאזרח הוזהר כדין. חובת ההזהרה כדין חשובה מאוד ויש הרבה פסיקה על כך. בית המשפטי העליון דן בפסילת הודאות שניתנו בשל הזהרה שלא כדין.
פסק דין נסרסה 57578/13 פסלות הודאה בשל אי אזהרה כדין.
בהמשך נדון על מדובבים. העצור צריך להיזהר ממדובבים.
הארכת מעצר – בשלבים הראשונים הסנגור לא חשוף בפני חומר החקירה. ותמיד המשטרה אומרת החומר מצוי בפני בית המשפט. חשוב לראות שבית המשפט מסתכל על החומר ומסמן ובודק מהותית האם באמת מדובר בפעולות חקירה הנדרשות לצורך מעצר.
לגבי זכות השתיקה צריך לשים לב שקו החקירה מאוד סלקטיבי ומאוד מפוקס מטרה. תמיד צריך להגיד ללקוח להיזהר בדברים שהוא מוציא מהפה. ושאין פגיעה של זכויות מהותיות.
לגבי מניעה רפואית פסק דין אבו עמרה יש להגיד חוות דעת רפואית לתיק בית משפט כדי להאריך מעצר של חשוד שלא נמצא פיסית. אפשר להאריך זאת ל 24 שעות.
חשוב להקפיד על תרגום החקירה לשפת החשוד. יש לכך השלכות לפסלות ראיות ומשקל הודאה.
שימוש בראיות לא קבילות אסור במהלך משפט פלילי עצמו אך עושים בזאת שימוש במהלך של הארכות מצער למספר ימים.
כשבית משפט בוחן ראיה לעניין מצערים הוא בוחן אם ניתן יהיה להכשיר את הראיה. אבל אם הראיה תפסל באופן נחרץ אז אפריורית בית המשפט לא יתן לעשות שימוש בראיה. למשל פוליגרף. פוליגרף לא משמש בבית משפט בדיון עצמו אבל בהליכי מעצר עושים בזה שימוש כאשר לפעמים הנחקר עושה פוליגרף בעצמו כדי להוכיח חפותו. ואפשר להגיש זאת לתיק החקירה.
בשלב חקירה ומעצרי ימים צריך להביא כל ראיה כמו אס.אם.אס בתיקים של אינוס אם זה בהסכמה או לא. אס.אמ.אסים יכולים להראות על תלונת שווא.
יש לזה חשיבות גם בהליך העיקרי אך גם בהליך המוקדם כדי שלא יוגש כלל כתב אישום.
חשד סביר שיכול להתעורר אצל שוטר לבצוע עבירה , עבירה למעט חטא. רק עבירות עוון ופשע.
יסוד סביר לחשש לשיבוש הליכי חקירה, השפעה על עדים.
העילות למעצר ימים:
צריך לגייס מבעוד מועד את הערבים ללקוחות. הרבה פעמים בית המשפט מורה על הפקדה של כסף וערב צד ג׳. כדי שלא תהיה החלטת שחרור פורמלית למעשה הוא ישאר עצור.
אפשר לבקש ארכה להפקדה. הלקוח ישתחרר ויפקיד הכסף תוך 24 שעות.
חובת היוועצות. סעיף 34 לחוק המעצרים.
שתיקה יכולה לשמש דבר מה נוסף שמחזקת את הראיות של התביעה.
אם אדם שתק בחקירה ולאחר מכן מסר גירסה, זו גירסה כבושה שיש לה פחות אמינות. לכן זכות השתיקה צריך להשתמש בה בזהירות ולא בכל מקרה.
עדיף מאוחר מאשר עוד יותר מאוחר (בחקירה שניה ולא בבית משפט).
צריך להפגש עם הלקוח ולשמוע את גירסתו. אם הלקוח מאוד מבולבל ומפטפט יותר מדי עדיף להגיד לו לשמור על זכות השתיקה.
צריך לפגוש הלקוח בהזדמנות ראשונה, אם הלקוח עוד לא נעצר אבל חושש שיעצר מיד עליו להפגש עם עורך דין על מנת להכין עצמו לחקירה.
להכין הלקוח גם לעימות לפני שיעצר. צריך להפגש עם הלקוח כמה שיותר מהר. סעיף 34 לחוק המעצרים שאומר שצריך להפגש עם הלקוח ולללא דיחוי זה סעיף מהותי וחשוב.
יש פסיקה על הפגיעה בזכות ההיוועצות.
זכות ההיווצעות היא לא רק בפעם הראשונה אלא גם בחקירת המשך במשטרה עדין זכות ההיוועצות בעינה עומדת ויש לעמוד עליה.
זה שראה עורך דין ונחקר. פעם ראשונה זה לא אומר שהוא לא יכול להיוועץ עם הלקוח בחקירות נוספות באותו הליך.
גם עד עלול להפוך לחשוד, לכן גם עד צריך להיוועץ עם עורך דין לפני שהוא ניגש למשטרה להעיד. השאלה באיזה סטטוס הוא נמצא אם הוזהר כבר או לא שהוא הופך לחשוד מעד.
עד חייב להגיד אמת. ברגע שמזהירים אותו שהוא מעד הופך לחשוד – עומדת לעד הזכות לזכות השתיקה.
עד שקר אפשר להגיש נגדו כתב אישום על עדות שקר.
יש הנחיות סנגור ציבורי ארצי וזה מפורסם באתר של הסנגור הארצי.
יש להודיע בכתב על כל הזכויות שיש לו, זכות השתיקה, זכות היוועצות בעורך דין ללא דיחוי, והזכות להיוועץ בסנגוריה ציבורית אם אין לו כסף.
בבתי מעצר לשכת עורכי הדין דואגת שיהיו שלטים עם זכויות אלה יחד טלפון של הסנגוריה הציבורית.
נהלי משטרה מ 2014 אומרים שהחשוד צריך לקבל בכתב את זכויותיו.
חשוד לשים לב באיזה שעה נעצר הלקוח ובאיזה שעה הודיעו לנו כסנגור שהוא נעצר או עומד להחקר (שהלקוח נקב בשמנו), או נשלחה הודעה למזכירות הסנגוריה הציבורית.
הפסיקה דורשת מהמשטרה להמתין לסנגור זמן סביר, שזה שעתיים עד שלוש.
יש הקפדה יתירה כאשר מדובר בקטין.
שחזור עבירה יש חובה על העצור לעשות. הלקוח יכול להיוועץ עם עורך דין. אסף שי ע.פ. 9956/05 כאשר חשוד מבקש להיוועץ עם עורך דין יש להפסיק החקירה ולחכות פרק זמן סביר – כמה שעות.
כנ״ל לפני
ע.פ.
6144/10 השופט ג׳ובראן מדבר על זכות ההוועצות. תפנית ועימות החשוד עם ראיה של די.אנ. אי
בעבירות בטחון אפשר להגביל את המפגש עם עורך דין. זה החריג.
1301/06 עיזבון אלזם בקו התפר בין המפגש עם המדובבים ובין החקירה. לאחר מכן צריך היה לאפשר לו להפגש עם עורך דין, למרות שזו לא חקירה ראשונה.
ע.פ. 5203/98 עמר חסון – חשיבות מפגש עם עורך דין טרם ביצוע השחזור.
ברגע שפוגשים הלקוח בפעם הראשונה ולא יודעים מתי נפגש עמו שוב, צריך להכין את הלקוח לעימות, מדובבים, שיחזור וכל מה שצפוי לו.
למשל אם אדם עצור על אלימות במשפחה צפוי שיהיה עמות עם האישה. צריך להכין העצור שהוא יסתכל בעיני האישה ויגיד לה מדוע את רוצה להרוס את אב ילדיך, צריך להכין את העצור שהשוטר יזרוק בעימות כלפי העצור ראיות כמו – יש שכן שראה אותך מכה, מה אתה אומר על זה. למרות שאסור לעשות זאת, בתחבולות תעשה לך מלחמה, זו הטקטיקה שהמשטרה עושה. צריך להכין את הלקוח לעצור את החקירה ולבקש עורך דין כי הם עושים משהו אסור.